De stad Barcelona

barcelonaBarcelona is na Madrid de grootste stad in Spanje. Madrid is de hoofdstad van Spanje, maar omdat Barcelona zo groots en prachtig is, wordt ze vaak als de grootste stad gezien. Daarnaast is Barcelona een belangrijke stad as het op cultuur aankomt. Met 1,6 miljoen inwoners en een oppervlakte van 101,4 km2 is het een prachtige stad aan de Middellandse Zee. Door de inwoners wordt de stad vaak Barna genoemd, niet te verwarren met Barca. Dit is de naam voor de wereldberoemde voetbalclub FC Barcelona.

Barcelona heeft een interessante geschiedenis.

De stad van de heuvels

De stad Barcelona wordt omringt door heuvels, de bergketen Serra de Collserola en de twee rivieren Besos en Llobregat. De bergketen de Pyreneeën ligt zo’n 1600 kilometer ten noorden van Barcelona. Als je Barcelona bezoekt is een bezichtiging van de Pyreneeën ook prima te doen dankzij de geringe afstand. Barcelona kent vele heuvels. De bekendste en tevens de hoogste heuvel heet de Tibidabo. Deze heuvel is erg in trek bij toeristen en geeft een spectaculair uitzicht over de stad. Een andere bekende heuvel in Barcelona is de Monjuïc.

Belangrijke handelsstad

Barcelona is de hoofdstad van Catalonië, een regio in Spanje. Je zult in Barcelona de inwoners dan ook meer Catalaans horen spreken dan Spaans. In Europa is Barcelona één van de belangrijkste steden op te gebied van handel. De haven van Barcelona is de belangrijkste en de grootste van de Middellandse Zee. Veel fabrieken zijn de afgelopen jaren naar de voorsteden van Barcelona verhuisd, hierdoor heeft de stad een schoner imago gekregen. Ook heeft de stad een groot vliegveld: El Prat Airport.

El Prat Airport

Vliegveld Barcelona El Prat (IATA airport code: BCN) wordt gezien als een van de belangrijkste vliegvelden in Spanje. Hoewel het (gemeten in aantallen passagiers) iets kleiner is dan Madrid Barajas Airport, is het er in sommige zomermaanden drukker. Via vliegveld Barcelona reisden in 2014 bijna 40 miljoen passagiers. In 2009 heeft vliegveld El Prat nog een nieuwe terminal gekregen. Deze is hernoemd naar terminal 1, oftewel T1. Mocht je de stad Barcelona ingaan, dan is het slim om met de bus van busmaatschappij RENFE naar Passeig de Gràcia te gaan. Hier kun je overstappen op de metro. Met de metro kun je vrijwel overal in Barcelona moeiteloos komen.

Eten, drinken en winkelen in Barcelona

Uiteraard staat Barcelona ook bekend om het heerlijke eten en drinken en het gezellig winkelen. Je vindt in Barcelona enorm veel tapasbars, grote en kleine restaurants en veel barretjes en eettentjes. Ook kun je in Barcelona prima winkelen. De hoofdstad van Catalonië heeft vele grote en kleine winkels, grote winkelketens en kleine, unieke boetiekjes. Met het relatief goedkope openbaar vervoer (metro, bus) kun je prima overal in de stad terechtkomen.

Bezienswaardigheden in Barcelona

In Barcelona zijn veel leuke bezienswaardigheden te ontdekken. Er is zoveel te zien en te doen in Barcelona dat we een aparte pagina hebben aangemaakt.

Bekijk meer bezienswaardigheden.