Terug naar De stad Barcelona // bezienswaardigheden, zon en eten

Top 10 bezienswaardigheden in Barcelona

Barcelona staat bekend om de vele prachtige bezienswaardigheden. Hieronder staat een top 10 van al het moois dat je zeker gezien moet hebben. Hoewel Barcelona natuurlijk veel meer prachtige bezienswaardigheden heeft, zijn dit degene die er met kop en schouders bovenuit steken. Het zijn de bezienswaardigheden die je eigenlijk gezien moét hebben.

 1. Sagrada Familia – deze imposante kerk draagt de naam ‘Basílica y Templo Expiatorio de la Sagrada Família’ en men is gestart met de bouw in 1882. Tot op de dag van vandaag wordt er nog steeds aan deze kerk gebouwd. De verwachte officiële oplevering zal plaatsvinden in 2026. De reden waarom het zo lang duurt ligt in het feit dat het een verzoeningskerk is; het mag dus alleen gebouwd worden door middel van donaties. De ontwerper van deze kerk is Antoni Gaudi. Hij ligt ook begraven in de Sagrada Familia. Een afbeelding van de Sagrada Familia vind je hiernaast (rechterkant).
 2. Palau de la Música Catalana – dit wonderschone concertgebouw is gebouwd in 1908. De koepel bestaat uit glas. Het gebouw heeft 2073 zitplaatsen en is versierd met beleden van de componist Richard Wagner. Het gebouw is echt prachtig, met aan de buitenkant veel pilaren en mozaïek en bovenop het gebouw staan beelden van Beethoven, Bach en Palestrina.
 3. Casa Milà –  Dit is een gebouw met appartementen, wederom ontworpen door Antoni Gaudi. Het gebouw staat in de straat  Carrer d’Olot, dit is vlakbij het park Güell. Het is een bijzonder gebouw, Gaudi staat hierom bekend. Het gebouw staat op een hoek, maar je ervaart de hoek als één geheel. Aan de binnenkant van het gebouw vind je reliëfs, fresco’s en twee binnenpleinen. De buitenzijde van het gebouw bestaat uit golvende bewegingen.
 4. Park Güell – Dit is een stadspark in Barcelona, ook wel het groene hart van de stad genoemd. Het park kenmerkt zich door de grote hoeveelheid bomen, pleinen en lanen. De zitplaatsen zijn in de vorm van een enorme slang die door het park kronkelt. Ook dit park is een ontwerp van Antoni Gaudi. Je vindt in het park onder andere het Gaudi museum.
 5. Port de Barcelona – de haven van Barcelona is erg belangrijk voor de stad. Het is een belangrijk knooppunt voor de handel in de Spaanse regio. Ook cruiseboten worden hier in grote hoeveelheden aangelegd. De oude plezier haven Port Vell vind je aan het begin van de Ramblas. Naast veel restaurants, barretjes en terrassen vind je hier ook diverse excursies. Het grootste aquarium van Europa staat hier. Hij is gevuld met maar liefst zes miljoen liter zeewater.
 6. La Rambla – een gezellige boulevard die vroeger dienst deed als waterafvoer. Toeristen herkennen de stad vaak aan dit oriëntatiepunt. Deze boulevard loopt dwars door het stadscentrum heen. De La Rambla is 1,2 kilometer lang. Afbeelding rechts.
 7. Plaça Catalunya – dit grote plein in Barcelona trekt altijd erg veel bezoekers en is het meest centrale punt in de stad. . Alles uit de stad komt hier samen; bussen, metro’s, taxi’s en alle voetgangers. Je vindt hier prachtige fonteinen en sculpturen en er vinden hier vaak muzikale festiviteiten plaats.
 8. Camp Nou – Dit stadion van dé voetbalclub van de stad (FC Barcelona). Het ligt in het noordwestelijk deel van het centrum van de stad. Behalve dat het een geliefde toeristentrekker is, is het ook het middelpunt van de meest geliefde sport in Spanje: voetbal. Bij belangrijke wedstrijden staat het dagelijks leven in Spanje 90 minuten stil. In Camp Nou zit ook een FC Barcelona museum.
 9. Mercat de la Boqueria – dit is de grootste versmarkt van Spanje en betekent letterlijk ‘markt waar geitenvlees wordt verkocht’. Voor liefhebbers van eten is deze markt een waar paradijs. Alle lekkernijen kun je vinden op deze markt, van fruit en groente tot olijven en verschillende kruiden.
 10. Kathedraal Santa Eulalia – dit is de hoofdkerk van Barcelona en ligt aan de Plaza de la Seu. In deze kathedraal vind je een crypte met de sarcofaag van Eulalia van Mérida. Zij is de co-patrones van Barcelona. Ook vind je hier het kruisbeeld van de Christus van Lepanto.

Musea in Barcelona

Ben je een kunstliefhebber en hou je van culturele uitstapjes, bezoek dan ook één van de vele musea die Barcelona rijk is. Met meer dan vijftig musea zit er voor iedere liefhebber wel een museum bij. De bekendste musea zijn:

 • La Sagrada Familia museum (ontworpen door Antoni Gaudi)
 • La Pedrera (ontworpen door Antoni Gaudi). Het gebouw ís het museum.
 • FC Barcelona museum
 • Centrum van de hedendaagse cultuur van Barcelona (CCCB)
 • Museu d’Historia de Catalunya
 • Maritiem Museum
 • Catalaans archeologisch museum
 • MNAC – Museu Nacional d’Art de Catalunya.