Terug naar De stad Barcelona // bezienswaardigheden, zon en eten

Geschiedenis van Barcelona // van de Romeinen en Franco tot nu

Barcelona is een prachtige stad om te bezoeken en is daarom erg in trek bij toeristen over de hele wereld. Niet minder dan 27 miljoen toeristen komen jaarlijks naar de stad Barcelona. Barcelona is een eeuwenoude stad en heeft een rijke historie. Zo’n 200 jaar voor Christus doen zich de eerste sporen van civilisatie voor. De geschiedenis van Barcelona kent vele oorlogen en in het jaar 218 veroverden de Romeinen deze stad en kwamen ze aan de macht.

Van de romeinen tot de 19e eeuw

In de tijd van de Romeinen heette de stad Barnico en werd het veelal als militair fort gebruikt. In een tijdspad van zo’n vijf eeuwen in Barcelona opgebouwd tot een stad met ruim 6.000 inwoners. In de 5e eeuw kwamen de Visigoten aan de macht. Zij maakten van Barcelona een stad voor bestuur en handel. Ook de Moren en het Frankische Rijk hebben de stad veroverd. Na de vele oorlogen is Barcelona opgeknapt door de Franken. Graaf Borrell II heeft Barcelona gemaakt tot een belangrijke Mediterrane stad in de 13e en 14e eeuw.

Door de politieke spanningen in de 16e en 17e eeuw ging het weer mis met Barcelona. De spanningen in Barcelona hebben geleid tot de Catalaanse Opstand, die duurde van 1640 tot 1651, en de Spaanse Successie oorlog van 1706 tot 1714. Er ontstond wrijving en een grote politieke onrust tussen de Catalanen en de Spanjaarden en dit resulteerde in een donkere periode voor Barcelona. Het is een terugkerend thema in de geschiedenis van Barcelona. Vanaf de 19e eeuw begon het echter langzaamaan beter te gaan. Doordat er meer arbeiders richting de stad kwamen, bloeide de stad op en kwamen er verbindingen tot stand met omliggende dorpen. Barcelona kon zich op deze manier steeds verder uitbreiden.

De Spaanse burgeroorlog

Tot het begin van de 20e eeuw ging het erg voorspoedig met Barcelona. De stad bloeide helemaal op. Toen eenmaal de Spaanse Burgeroorlog uitbrak werd de stad meerdere malen gebombardeerd en veroverd door Francisco Franco, een beruchte dictator. De daaropvolgende 36 jaar leefden de inwoners van Barcelona onder uiterst slechte omstandigheden en onderdrukking.

Na Franco
Francisco Franco overleed in 1975 en daarmee kwam er een einde aan de slechte omstandigheden. Barcelona kwam onder het bewind van koning Juan Carlos I en werd in korte tijd  getransformeerd van een stad van onderdrukking naar een stad van wederopbloei. In 1992 organiseerde Barcelona de Olympische Spelen en dit zorgde voor een enorme positieve invloed. Hierdoor werd de infrastructuur verbeterd, er werd een metronetwerk aangelegd en vele historische gebouwen, waaronder die van Antoni Gaudi, werden opgeknapt. Al deze positieve en negatieve ontwikkelingen hebben Barcelona gemaakt tot een betoverend mooie stad.

Catalaans onafhankelijkheidsproces

Door deze jarenlange onderdrukking is het Catalaanse gevoel van onafhankelijkheid erg sterk. Veel Catalanen voelen zich niet zo verbonden met de rest van het land als gedacht. Een controversieel referendum werd door de Catalaanse overheid gehouden op 1 oktober 2017. Het was erg discutabel, niet zonder meer omwille van de manier van stemmen. Het constitutionele hof van Spanje verklaarde het onwettig. Toch verklaarde het parlement van Catalonië zich op 27 oktober 2017 onafhankelijk. De Spaanse overheid ging hier niet in mee en ontbond de Catalaanse regering. De president Carles Puigdemont vluchtte naar België. Uiteindelijk werden hij en andere prominente kopstukken tot 9 en 13 jaar gevangenisstraf veroordeeld. Dat leidde weer tot massale protesten, in juni 2021 werden ze vrijgelaten.

Het mag duidelijk zijn; de drang naar onafhankelijkheid is nog sterk aanwezig in Catalonië en daarmee in de stad Barcelona. In de geschiedenis van Barcelona is het verklaren van de onafhankelijkheid een aantal keer voorgekomen. De Spaanse overheid ziet hier echter niets in en voorlopig zal een onafhankelijk Barcelona waarschijnlijk niet gebeuren.