Blanes

blanesTussen Lloret de Mar en Malgrat de Mar ligt de badplaats Blanes. Blanes is een havenstad op ongeveer een uurtje rijden vanaf Barcelona. Het bestaat uit een oud gedeelte en een nieuw gedeelte. De oude haven met visafslag vind je in het oude gedeelte. Hier vindt ook wekelijks een markt plaats. Het oude gedeelte van Blanes staat bekend om de beroemde Botanische tuinen en de oude straatjes en steegjes. In het nieuwe gedeelte van Blanes vind je juist veel uitgaansgelegenheden, zoals discotheken en een waterpark.

Openbaar vervoer in Blanes

Je kunt in Blanes met diverse bussen door de hele stad reizen, maar ook naar omliggende plaatsen als Lloret de Mar, Barcelona, Tossa de Mar en Santa Susanna. Ook met de trein kun je naar alle badplaatsen aan de Costa Brave reizen. Lloret de Mar en Tossa de Mar zijn ook per boot te bereiken.

De geschiedenis van Blanes

Blanes heette vroeger Blanda en werd in 218 jaar voor Christus gebouwd. De stad kwam in Moorse handen aan het einde van de 8e eeuw, maar de Moren werden een paar honderd jaar later verdreven door de Cabreras. Door de oorlogen in de 17e eeuw kwam Blanes in handen van de Castillanen. Pas aan het einde van de 20e eeuw begin het toerisme te groeien in Blanes en groeide het uit tot een badplaats waar jaarlijks veel toeristen komen.

Wat je gezien moet hebben in Blanes

Wil je een dagje geen zee en strand dan zijn er een aantal plekjes in Blanes die zeker de moeite waard zijn om te bezoeken. Allereerst de Mar i Murtra. Dit is een enorme botanische plantentuin die veertien hectare groot is. Met meer dan 4000 plantensoorten uit verschillende gebieden is deze plantentuin de meest prachtige en kleurrijke ooit. De meest zeldzame en unieke planten en bloemen vind je hier, ze komen uit verschillende gebieden; gebieden met een subtropisch klimaat, maar ook gebieden met een mediterraan klimaat.

Een tweede bezienswaardigheid is waterpark Marineland. In dit park vind je niet alleen verscheidene soorten aan waterattracties, maar er is ook een dolfinarium met uiteenlopende dierenshows. Dieren die je kunt bewonderen in Marineland zijn zeehonden, dolfijnen, zeeleeuwen, exotische vogels en pinguïns.

Ben je toevallig in de derde en vierde week van juli in de omgeving van Barcelona? Dan mag je het Festa Major de Santa Anna niet missen. Jaarlijks wordt er een week lang het feest de heilige maagd Santa Anna gevierd, met een scala aan festiviteiten, waarbij er vooral veel wordt gedronken en gegeten. Hoogtepunt van dit feest is het vuurwerkconcours; er wordt zo’n 500.000 kilo vuurwerk afgestoken.
blanes uitgaan

Uitgaan in Blanes

Ook uitgaan is in Blanes heel populair. Jongeren trekken massaal naar de kuststad om er een week uit te gaan. Er zijn veel nachtclubs en barretjes. De minimale leeftijd om binnen te komen is 18 jaar.

Er is ook een Nederlandse huisbar: Gotcha. Hier worden Nederlandstalige feestnummers gedraaid. Er zijn namelijk heel veel Nederlandse jongeren die naar Blanes komen om uit te gaan. Behalve de Hollanders vind je natuurlijk ook veel toeristen uit andere west-Europese landen.