Catalonië // eigen cultuur en wintersporten

Catalonië wordt gekenmerkt door een geheel eigen cultuur, welke totaal anders is dan de rest van Spanje. En dit voel je. Niet alleen door de unieke geschiedenis, maar ook door de keuken en de aparte taal.

Catalonië herbergt een rijkdom aan Gotische en Romaanse gebouwen. Het is één van de 17 autonome regio’s in het noordwesten van Spanje en heeft ruim 6,5 miljoen inwoners. De inwoners voelen zich Catalaans in plaats van Spanjaard. Het gevoel Spanjaard te zijn komt op een verre tweede plaats. Dit is te zien aan verschillende dingen. Een klein voorbeeld: niet de Spaanse maar de Catalaanse vlaggen hangen bijvoorbeeld door heel Barcelona.

Populaire kustgebieden in Catalonië zijn Barcelona, Costa Brava en Costa Dorada. Catalonië grenst in het noorden aan Andorra en Frankrijk. In het zuiden grenst het aan Valencia, in het westen aan Aragon en in het oosten door de Middellandse Zee. Catalonië heeft een oppervlakte van 32.114 km2.

Warme zomers, koude winters

Van Spanje is Catalonië de meest welvarende regio. Het bestaat uit vier provincies (Barcelona, Gerona, Lerida en Tarragona) en de hoofdstad is Barcelona. Catalonië heeft een afwisselend landschap, met bergen, een uitgestrekte kuststrook aan de Middellandse zee en uitgestrekte velden en rivierdelta’s. Ook het klimaat is erg verschillend. Aan de kust heerst er een mediterraan klimaat met warme zomers en koele winters. In het binnenland is er een steppeklimaat, waarbij het in de zomer erg heet kan worden. De ligging van Catalonië is hier links te zien. Het ligt dus in het noordoosten van Spanje.

Bezienswaardigheden in Catalonië

Als je in Catalonië bent zijn de volgende bezienswaardigheden een bezoek waard:

  • Conjunto arqueológico romano de Tárraco – dit is 1 van de 7 wonderen van Catalonië. Het is het Romeinse erfgoed van Tarragona. Je vindt hier onder meer het Romeinse theater, de schilderingen in de villa Centcelles en de Scipiotoren.
  • La Seu, Girona – Uniek om de mooie barokke trappen naar de kathedraal, beroemd om de afmetingen van het gotische schip, welke enorm zijn.
  • Museu del Ferrocaril, Vilanova – een spoorwegmuseum dat je meeneemt in de historie van de trein in Spanje. Het museum bevat maar liefst 60 treinen en wagons, waaronder 28 stoomlocomotieven.
  • Reial Monestir de Sant Cugat, Sant Gucat – een oude benedictijnenabdij van Sant Cugat. In deze kloosterkerk zijn elementen terug te vinden van de Romaanse, Gotische en Barok tijd.
  • Castell de Montesquiu – een schitterende burcht in Sant Quirze de Besora. In de 9e eeuw deed dit kasteel dienst als wachttoren.

Water en wintersporten in de Pyreneeën

Als je op zoek bent naar een actieve vakantie, dan is Catalonië ideaal. Het milde klimaat en de vele contrasten in het landschap maken Catalonië tot een ideale doe vakantie. Je kunt wandelen in de bergen van de Pyreneeën, mountainbiken of wintersporten. Ook zijn er veel avontuurlijke activiteiten en wandeltochten te boeken. Wat dacht je bijvoorbeeld van een wandeltocht door de oostelijke Pyreneeën? Je verkent valleien en bergkammen tijdens deze tocht, die een lengte heeft van 73 kilometer. Valleien en bergkammen die erg in trek zijn, zijn de vallei Coma de Vaca, de bergkam Esquerdes de Roja en de gletsjer Circ d’Ullderer. Ben je een watersportliefhebber? Dan kun je je hart ophalen op één van de uitgestrekte stranden, met het kristalheldere, onstuimige water. In de winter kun je ook heel goed wintersporten in de Pyreneeën. Skiën, snowboarden of andere wintersporten, er is van alles te doen!