Girona

girona

De ‘hangende huizen’ op de Onyar

In de regio Catalonië ligt de grote stad Girona, in het noordoosten van Spanje. Er zijn twee rivieren die de stad doorkruisen, de Onyar en de Ter. De stad is gesticht door de Romeinen en het is dus een erg oude stad. De stad is bewoond door de Moren, de Visigoten en de Christenen en dit zie je terug in de overblijfselen. Het oude gedeelte van de stad is tegen heuvels aan gebouwd en hier vind je de meeste bezienswaardigheden, zoals de Kathedraal van Gerona, Arabische badhuizen, de Kerk van Sant Feliu en delen van de oude stadsmuren.

Girona is een prachtige plaats om te bezoeken. De stad staat bekend om zijn originele Arabische baden uit de 12e eeuw en zijn Plaza de la Independencia. Daarnaast heeft Gerona enorm veel gezellige bars en restaurants en vele unieke winkels.

Vliegveld Girona

Wil je een goedkoper alternatief voor de luchthaven van Barcelona? Reis dan via Girona. Girona ligt ongeveer 100 kilometer van de stad Barcelona. Vanaf Girona kun je makkelijk verder reizen met het openbaar vervoer, het station ligt namelijk vlak bij het vliegveld. Daarnaast is Girona ook het vliegveld voor vakanties aan de Costa Brava, als Lloret de Mar en Blanes. Het vliegveld van Girona ligt ongeveer op 12 kilometer afstand van de stad Girona, maar 94 kilometer ten noordoosten van de stad Barcelona. Ondanks dat wordt vliegveld Girona (voornamelijk door de Ierse budget vliegtuigmaatschappij Ryanair) soms ‘Barcelona Girona Airport’ genoemd. De Ierse prijsvechter is verreweg de grootste gebruiker van vliegveld Girona.

Bezienswaardigheden in Girona

Vliegveld Girona

Vliegveld Girona

Het centrum van Girona is prachtig, met zijn historische nauwe straatjes en prachtige binnenplaatsen. Op het Plaza de la Independencia kun je een terrasje pakken en vanuit daar de prachtige Arabische baden bekijken of winkelen in het gezellige centrum. De mooiste bezienswaardigheden vind je hieronder.

  • Huizen op de Onyar – vanaf de stadsbruggen heb je een prachtig uitzicht over de Onyar en de daaraan gelegen huizen, een prachtig gezicht. Afbeelding rechtsboven.
  • Kathedraal van Girona – deze kathedraal is gebouwd door Jaume Fabre. Eerst stond er een andere kathedraal op deze plek, deze werd door de Moren gebruikt als moskee. De kathedraal werd verbouwd toen de Moren uit Girona verdreven werden.
  • Archeologisch Museum – dit museum is beter bekend als het Museu d’Arqueologia de Catalunya-Girona. Het is een Romaans klooster waar een grote verscheidenheid aan archeologische voorwerpen tentoongesteld wordt.
  • Museum van de geschiedenis van Girona – in dit museum vind je alles over de geschiedenis van Girona. De historie van de stad komt hier voorbij en geeft je een beeld van de belangrijkste personen in Girona.
  • Museum van de Kunst – voor de echte kunstliefhebber. In dit museum vind je meer dan 8000 kunstwerken die gemaakt zijn vanaf de Pre Romaanse periode.