Wat te doen in Salou // badplaats aan de costa Dorada

Salou is een populaire badplaats aan de Costa Dorada, ook wel gouden kust genoemd. Het was één van de eerste toeristische bestemming, dankzij het mooie natuurschoon in de omgeving, de heerlijke temperaturen en vele uitstekende voorzieningen voor toeristen. Er wonen in Salou zo’n 17000 inwoners, in de zomermaanden loopt dit aantal op tot gemiddeld 200000 inwoners. Salou groeit nog steeds en wordt ook steeds populairder. Naast de prachtige zandstranden beschikt Salou over een grote hoeveelheid aan gezellige bars en restaurants, het uitgaansleven is uitbundig te noemen. Het strand en de boulevard zijn grote trekpleisters. Dankzij het warme zeeklimaat is het erg in trek bij zonaanbidders.

De geschiedenis van Salou

De eerste bewoners van Salou dateren uit de prehistorie. Al in de 4e eeuw na Christus zijn er geschreven teksten gevonden, geschreven door een Romeinse schrijver, Avieno. Vanuit de baaien van Salou vertrokken de Romeinen met hun boten om meerdere gebieden te veroveren. De stad is in het bezit geweest van de Moren en de Romeinen, maar daarna kwam het in het bezit van de Kerk van Tarragona. In de tweede helft van de 14e eeuw wordt de haven van Salou het doel van plunderingen door piraten en kapers. De levenscondities werden er in die tijd niet makkelijker op. De mensen trokken weg en als reactie hierop liet de aartsbisschop een verdedigingstoren bouwen. Deze toren staat nu bekend als Torre Vella. Vanaf de 18e eeuw loopt de haven van Salou heel erg goed. Dit leidt tot ruzies tussen de steden Reus en Vila Seca. De Kerk van Santa Maria del Mar kent het recht toe aan Vila Seca. Deze twee steden blijven aan elkaar gekoppeld tot 30 oktober 1989. Op deze datum scheidden de twee steden en wordt Salou een onafhankelijke stad. 30 oktober is sindsdien een lokale feestdag in de stad.

Bezienswaardigheden in Salou

  • Aquapolis – op 4 kilometer afstand van Salou ligt Aquapolis, een groot waterpark met glijbanen die zowel voor jong als oud geschikt zijn. Voor de kleintjes is er een speciale zone waar ze veilig kunnen spelen en voor de volwassenen die van een beetje actie houden is er een Kamikaze die met 63 kilometer per uur naar beneden glijdt. Naast de glijbanen heeft het park ook een verscheidenheid aan baden, zoals een golfslagbad en een jacuzzi.
  • Karten – het beste kart circuit van Europa is die van Salou, Karting Salou. Vanaf 14 jaar mag er in een kart gereden worden. Voor de kinderen jonger dan 14 jaar kunnen in een junior kart rijden.
  • Markten in Salou – er zijn vele markten in Salou die je kunt bezoeken. Zo heb je in Vila Roma een overdekte markthal waar er een gezellige sfeer hangt. Op deze markt vind je voornamelijk vis, vlees en verse groenten. De markt is op dezelfde tijd geopend als de winkels. Vlakbij de  Passeig de Segragació wordt er wekelijks een markt gehouden op maandag van 9 tot 14 uur.
  • Port Aventura – dit themapark is een grote trekpleister van Salou. Met een oppervlakte van 34.362 m2 is dit één van de best bezochte themaparken in Europa. Je vindt hier achtbanen, waterattracties en draaimolens. Het park bestaat uit zes zones en is ingedeeld in thema’s. De thema’s zijn: China, Mediterranea, Polynesië, Mexico, Sesamstraat en The Far West.
  • Torre Vella – dit is een verdedigingstoren die gebouwd is in de 16e eeuw om Salou te beschermen tegen piraten. Tegenwoordig doet de toren dienst als museum, een cultureel centrum dat regelmatig kunstvoorstellingen organiseert.

Het weer in Salou

Omdat het altijd zonnig is in Salou komen jaarlijks enorm veel toeristen naar deze badplaats. Salou heeft zijn zonnige karakter te danken aan het mediterrane klimaat, met een grote invloed van de Middellandse Zee. In de zomermaanden is het er gemiddeld 30 graden. Zelfs in januari is het overdag nog gemiddeld 12 graden. In de maand juni schijnt de zon maar liefst 15 uur per dag, in december moet je het doen met zo’n 9 uur zonneschijn.

Reus en vliegveld Reus

Vlakbij Salou ligt de Spaanse stad Reus. Hier wonen zo’n 100.000 mensen, het is tevens de geboorteplaats van de beroemde Catalaanse architect Antoni Gaudi. Bij Reus ligt ook vliegveld Reus (IATA airport code: REU). Dit vliegveld wordt soms wel ‘Barcelona Reus Airport’ genoemd, de stad Barcelona ligt echter meer dan 100 kilometer verderop. Verwar het dus niet met El Prat Airport!

Budgetmaatschappijen (of: prijsvechters) zoals Ryanair en Easyjet maken veel gebruik van dit vliegveld. Thomas Cook en Jetairfly vliegen vanaf Brussel Zaventem Airport naar vliegveld Reus. Verder vliegt Ryanair tussen vliegveld Reus en Charleroi, en ook tussen vliegveld Reus en Eindhoven Airport op en neer. Of deze routes er zijn verschilt overigens wel per seizoen.