Voetbal in Catalonië // FC Barcelona en Camp Nou

In Catalonië speelt (net als in de rest van Spanje) voetbal een belangrijke rol. Er zijn in Catalonië twee voetbalclubs in de regio die op het hoogste niveau in Spanje uitkomen. Eigenlijk is er maar een die echt dé voetbalclub van Barcelona is. Dat is FC Barcelona. De andere professionele voetbalclub uit de stad is Espanyol. Als beide teams tegen elkaar spelen dan heet dit de Derbi de Barcelona. FC Barcelona speelt in de Primera División, het hoogste niveau in Spanje. De belangrijkste uitdager om de landstitel is ieder jaar weer Real Madrid. Als deze twee teams tegen elkaar spelen dan heet dit El Clásico.

(Spotify) Camp Nou

Het stadion van FC Barcelona is altijd Camp Nou geweest. Dit stadion heet nu door een sponsordeal het Spotify Camp Nou. Je kunt er rondleidingen krijgen en ook in het Engels is dit mogelijk. Voor zo’n €20 krijg je zo’n rondleiding en heb je ook toegang tot het FC Barcelona Museum. Hier staan leuke anekdotes over de club, over ook Johan Cruijff. Johan is onlosmakelijk verbonden met de club, zelfs vandaag de dag nog.

Spaanse prijzen

Voor de voetbalclub FC Barcelona hebben grote namen gespeeld. Onder andere de Nederlandse Johan Cruijff, Johan Neeskens, Ronald Koeman en Frenkie de Jong. Ook Diego Maradonna en Messi zijn namen die de supporters van de club voor altijd bij zullen blijven. Dit door de vele prijzen die de spelers met het team won. FC Barcelona heeft bijvoorbeeld in 1929 al het eerste Spaanse landskampioenschap gewonnen. In totaal won het de titel maar liefst 28 keer. 31x won het ook de Copa del Rey, de Spaanse beker. Verder won het ook nog 14x de Supercopa. Dit is het jaarlijkse gevecht tussen de winnaar van de Primera División en de Copa del Rey.

Internationale prijzen

Ook internationaal ging het FC Barcelona goed af. Het won de Europacup 1 of de Champions League vijf maal. De laatste vier keer zijn vrij recent geweest; in 2006, in 2009, in 2011 en in 2015. De Europacup 2 (of de Europa League) won de club uit de Catalaanse hoofdstad ook vier keer. Dit is wel iets langer geleden: in 1979, in 1982, in 1989 en in 1997. De UEFA Super Cup (winnaar van de Champions League vs. winnaar van de Europa League) staat 5x in de prijzenkast van FC Barcelona. De jaartallen: 1992, 1997, 2009, 2011 en 2015. Ten slotte won de club de wereldbeker ook nog eens 3 keer: in 2009, 2011 en 2015. 2009 is ook het jaar dat de club maar liefst zes prijzen pakte. Behalve het landskampioenschap, de Copa del Rey en de Supercopa ook de wereldbeker voor clubs, de Champions League en de UEFA Super Cup. In 2011 pakte het vijf prijzen; FC Barcelona greep het net naast de Copa del Rey. Cristiano Ronaldo maakte namens Real Madrid in de 103e minuut (na verlenging) de enige goal van de wedstrijd.

Tegenwoordig gaat het echter een stuk minder goed. Na de coronacrisis vielen de inkomsten erg tegen en moest het dringend op zoek naar nieuwe financierders. De club zit nu vrij diep in de schulden maar speelt nog altijd mee op het hoogste podium in Europa en Spanje.

Bekende Nederlandse spelers en trainers bij FC Barcelona

Er hebben veel bekende Nederlanders voor FC Barcelona gespeeld. Behalve Johan Cruijff, ook bekende Nederlanders zoals Ronald en Frank de Boer, Patrick Kluivert, Ronald Koeman, Marc Overmars, Johan Neeskens, Giovanni van Bronckhorst, Ibrahim Affelay, Memphis Depay en Frenkie de Jong. Ook hebben relatief veel Nederlandse trainers bij FC Barcelona gediend. Niet alleen Johan Cruijff (die dus zowel speler en trainer bij de club was), maar ook Frank Rijkaard, Louis van Gaal, Ronald Koeman en Rinus Michels.